Kineski trenutak istine

Nebojša Katić - Iz drugog ugla

Da li poslednja zbivanja na kineskim finansijskim tržištima – veliki pad vrednosti berzanskih akcija i devalvacija juana – konačno daju za pravo zapadnim kritičarima kineskog modela razvoja? Da li je reč o najavi nove, velike ekonomske krize?

Ima već dve decenije kako neke od skeptičnih, često i zluradih zapadnih analiza iskazuju rezervu prema kineskoj ekonomskoj budućnosti. U početku su osporavane kineske stope rasta i njihova visina je proglašavana za statističku obmanu. Kasnije, kada je fantastičan uspon kineske privrede postao više nego očigledan, statistika rasta je priznavana, ali se kritika usmerila ka neodrživosti kineskog ekonomskog modela.

U poslednjih 35 godina kineska privreda je rasla po prosečnoj stopi od preko 9 procenata godišnje. Tako visoka stopa u tako dugom periodu jeste spektakularna čak i za visoke standarde istočne i jugoistočne Azije. Kina je postala ne samo industrijska velesila i šampion modernizacije, već je 2014. (mereno paritetom kupovnih snaga), po visini ukupnog BDP-a…

View original post 1,757 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s