Кад Бор постане српски Елдорадо

Бор – За племенитим металима у источној Србији трага чак 10 страних компанија. Бор и околина могли би да постану српски Елдорадо. На локацији „Чукару пеки“ амерички „Фрипорт Мекморан“ пронашао је, кажу, најбогатију златну жицу на свету, дугу чак 84 метра. О плановима инвеститора још се не говори, али у Влади и Општини се надају отварању новог рудника бакра и злата.

Златна грозница је почела на реци Пек, а и данас се често виде људи који испирају злато. Деда Драгутин пуни већ девету деценију и сећа се легенде да су управо странци и открили да и брда тимочког краја крију златна налазишта.

„Дошли неки Французи и сео неки тамо на камење, узео чекић и каже да овде злата има. Чуо сам, али то нисам видео, причало се тако, а ево, заиста има“, прича деда Драгутин Новаковић из села Кривељ.

Истраживања су показала да су новооткривена лежишта по богатству у самом светском врху. Тона руде садржи готово 26 одсто бакра и више од 50 одсто грама злата. Локална власт је сигурна да ће инвеститор ширити посао.

„Нису то само бенефити у радној снази, рудној ренти. Ја мислим да су то бенефити у отварању нових инвестиција, јер отварањем новог рудника ми добијамо на развоју туризма, угоститељства и на развоју свега. Једно радно место у рударству посредно вуче три радна места непосредно“, сматра председник Општине Бор Живојин Павловић.

У Бору се рудари више од века, а резерве показују да може још толико. Имају школован кадар свих рударских и геолошких профила, а на бироу је око седам хиљада незапослених.

Грађани сматрају да би било добро да се отвори још један рудник, јер је доста незапослених, а, како кажу, нови рудник би запослио младе и подигао град на ноге.

Стручњаци подсећају да Србија не може сама да ради геолошка истраживања јер је то скуп посао. Али домаћи геолози су потпуно укључени у све стране истражне пројекте.

„Средства потребна за истраживање по једном истражном пољу крећу се између десетак и 100 милиона долара. То су велика средства за Србију и српске фирме. Зато стране компаније финансирају, а наши људи овде изводе истраживања“, прича геолог „Јантар групе“ Душан Симић.

Амерички „Фрипорт“ са својим канадским партнером, само прошле године у истраживања је уложио 20 милиона долара.

Вредност злата и бакра откривених у новим лежиштима према садашњим ценама на Лондонској берзи метала, процењује се на 20 милијарди долара. У будућности се рачуна на много веће износе јер активна истраживања тек следе.

РТС via Кад Бор постане српски Елдорадо.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s