Amerika uvodi sankcije Madjarskoj zbog saradnje sa Rusijom

Otpor Washingtonu i Bruxellesu duboko je u Europi. MOGUĆI SCENARIO IZAZIVANJA KRIZE VLASTI U MADJARSKOJ:                          

Budimpešta se otima kontroli – odbacuje EU pritisak i dovodi ruski Južni tok.

SAD uvodi sankcije i “neposlušna” Mađarska postaje meta za smenu vlasti

Mađarska i Viktor Orban postao je Zapadu „trn u oku“ zato što odbija implementirati političko-ekonomsku doktrinu koja se svodi na maksimizaciju profita zapadnih kapitalističkih interesa.

Ako razmotrimo sve karakteristike Orbanove Vlade, i one dobre i one loše, idealan saveznik nameće se sam od sebe, a taj idealan saveznik kojeg je Madjarska odabrala, je Rusija. Postoje određene velike sličnosti između Orbana i Putina i načina na koji upravljaju zemljama. Mađarska stoga ima brojne predispozicije da bude jedan od jačih ruskih saveznika u Europi.
Za razliku od Srbije koja se još uvijek nalazi u tzv. „neintegriranom prostoru“, Mađarska je EU i NATO članica, a imati takvog saveznika „iznutra“ nešto je što bi se Moskvi itekako dopalo.
SAD je već poprilično ljut na Budimpeštu zbog ekonomskog otpora, no upravo juče dolazi vest koja bi mogla proizvesti znatnu eskalaciju već napetih odnosa. Naime, Orbanova stranka jučer je u parlamentu predložila amandman zakona kojime bi se zaobišle sve EU kočnice na početak izgradnje ruskog gasovoda Južni tok kroz Mađarsku.
Kako će SAD reagovati na sve ovo? Već je i reagovao, a reakcije su jako uznemirile Budimpeštu, mada se ovakvo nešto moglo očekivati već duže vreme. SAD su uvele sankcije Mađarskoj – za sada samo protiv političkih i poslovnih „korumpiranih službenika“, zabranjen im je ulaz u SAD. No, ovaj potez je posve jasan, ovo je poruka vlastima u Budimpešti, da znaju što sledi iza toga.
U Europi danas imamo veći broj zemalja koje su vrlo nezadovoljne politikom koja im je nametnuta, čak i među naizgled „najlojalnijima“ imamo brojne kritike, ali se one još ne iznose javno.
Zbog Ukrajine, SAD je naterao velik deo Europe da žrtvuje vlastite nacionalne i ekonomske interese. Pre ili kasnije ove zemlje će se početi buniti, a početak te konkretnije pobune mogla bi biti upravo Mađarska. (analiza advance.hr)

otpor-washingtonu-i-bruxellesu-duboko-u-europi-budimpesta-se-otima-kontroli-odbacuje-eu-pritisak-i-dovodi-ruski-juzni-tok-sad-uvodi-sankcije-neposlusna-madarska-postaje-meta-za-smjenu-vlasti_4396_2871

  •  
  • Mađarska i Viktor Orban postao je Zapadu “trn u oku” zato što odbija implementirati političko-ekonomsku doktrinu koja se svodi na maksimizaciju profita zapadnih kapitalističkih interesa.
  • Ako razmotrimo sve karakteristike Orbanove Vlade, i one dobre i one loše, idealan saveznik nameće se sam od sebe, a taj idealan saveznik kojeg je Madjarska odabrala, je Rusija. Postoje određene velike sličnosti između Orbana i Putina i načina na koji upravljaju zemljama. Mađarska stoga ima brojne predispozicije da bude jedan od jačih ruskih saveznika u Europi.
  • Za razliku od Srbije koja se još uvijek nalazi u tzv. “neintegriranom prostoru”, Mađarska je EU i NATO članica, a imati takvog saveznika “iznutra” nešto je što bi se Moskvi itekako dopalo.
  • SAD je već poprilično ljut na Budimpeštu zbog ekonomskog otpora, no upravo juče dolazi vest koja bi mogla proizvesti znatnu eskalaciju već napetih odnosa. Naime, Orbanova stranka jučer je u parlamentu predložila amandman zakona kojime…

View original post 1,666 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s