Banke u Madjarskoj da plate odstetu 3,2 milijarde evra zajmoprimcima zbog podizanja kamatnih stopa

Према новом закону данас достављеном мађарском паларламенту, банке у тој земљи мораће да плате одштету у висини од 3,2 милијарде евра (4,1 милијарде долара) зајмопримаоцима који су оштећени због подизања каматних стопа на кредите.

– Мађарски банкарски сектор ће морати да врати мађарским домаћинствима 1.000 милијарди форинти (3,2 милијарде евра) – изјавио је лидер владајуће мађарске партије Фидес, Антал Роган, а преноси агенција Франс прес.

Према Рогановим речима, најновији предлог закона – који би требало да ступи на снагу кроз две недеље – забраниће комерцијалним банака да подижу каматне стопе на позајмице или на ненаплаћене кредите до 30. априла 2016. године.

Осим тога, висина каматних стопа током периода отплате кредита ће, како наводи Роган, поново бити израчуната, што значи да ће просечан зајмопрималац из око 400 мадјарских банака морати да врати за 25-30 одсто мању суму.

Исплата банкарске одштете грађјанима повезана је са повољним кредитима деноминованим у страним валутама које су Мађари узели пре избијања глобалне финансијске кризе 2008/2009. године, али чија је отплата касније порасла до неодрживих износа због пада вредности националне валуте форинте.

Танјуг

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s