Amerikanci će češljati srpske račune i to po zakonima koje je Srbija potpisala

Deo projekta i poslova koji TS-Imperial želi da razvije u Srbiji u cilju zaštite korisnika usluga i podataka o ličnosti, a za celu Evropu je procesing za plaćanje karticama putem interneta i mobilnih telefona u realnom vremenu.

Kada je u pitanju kartičarstvo mi smo planirali da razvijemo sistem Prepaid plaćanja karticama kao što su VIsa, Master ili neke druge, koje će se dopunjavati kao i kredit za mobilni telefon. Takve kartice neće imati podatke o vlasnicima tako da će ljudi biti sigurni da niko neće moći da proverava niti da zloupotrebljava njihove podatke. Moći će da se dopunjavaju u svakoj pošti ili bnci a zatim će se plaćanje uobičajeno, u prodavnicama ili putem interneta

Zašto je to danas veoma važno pitanje?

Problem sa zloupotrebom ličnih podataka  može da se pojavi kada neko na primer želi da podmetne vaše podatke za nekakve sumnjive transakcije ko zna gde u svetu a potom to da iskoristi da ugasi neku firmu ili banku. Dovoljno je samo reći da su transakcije preko nekakvih računa sa vašim podacima korišćene za “finansiranje terorizma” i tu se čarobna vrata za intervenciju Amerike legalno otvaraju. Dokazati da to zapravo niste vi, zapravo više nikog neće interesovati jer Amerika ima specijalni zakon:

Posle rušenja kula bliznakinja Amerika je donela zakon za borbu protiv terorizma, Patriotski akt koji joj daje pravo da bez objave rata praktično širom sveta izvodi ratna dejstva, direktna ili kao oblik specijalnog rata. Taj PATRIOTSKI AKT  joj daje pravo da interveniše ukoliko posumnja da su bilo gde na planeti ugroženi američki interesi. To je borba protiv terorizma, nevidljivog neprijatelja koji može da bude svako od nas.

U okviru tog Akta uspostavljena je, pod okriljem Federalnih rezervi, posebna agencija za istraživanje i borbu protiv pranja novca. Drugim rečima ta agencija je svetski policajac koji prati tokove novca u borbi protiv navodnog finansiranja terorizma. Lepo smišljeno , zar ne. . SAD je potom potpisala sa svim marionetskim državama posebne ugovore p kojima su ove , na njihov zahtev , obavezne da dostave podatke o računima gradjana ili kompanija i to u roku od 48 sati od zahteva.  Srbija je 2010. potpisala taj ugovor sa Amerikom. Raspitajte se o tome u Agenciji protiv pranja novca i terorizma koja je upravo zato i smišljena u Srbiji da radi za Ameriku jer u Srbiji, to je svima poznato, nema terorizma

Primer kako funkcioniše ova gore ispričana priča u prksi:

Na Kipru je pre nekoliko nedelja , preko noći centralna Banka blokirala rad a potom ugasila FMBE banku preko koje su malobrojni poslovni ljudi, mahom Rusi nastavili da rade posle bankrota kiparskih banaka u kome su gradjani 2009. izgubili sav svoj novac.. Poslovi su stali, mnogi su bankrotirali. Kipar je danas mrtav za ozbiljne poslove. Ostaje šok i neverca koja čak ni medijski nije propraćena, zašto je bez sudskog spora i bez objašnjenja , ugašena jedina banka koja je imala ozbiljniji promet i klijente posle šišanja štediša koje se desilo 2009.

Na zahtev  američke agencije u kome se traži gašenje banke zbog navodnone sumnje da neki klijenti posluju sa Hesbulahom, banka je bez provere prvo blokirana a potom joj je oduzeta dozvola za rad i preuzeta imovina radi navodnog obezbedjenja klijenata..  Otete su akcije banke koje su zatim date kao poklon Kiparskoj banci i time obezbedjeno da vlada i javnost ćuti jer su prividno svi podelili plen. Ova intervencija je došla kao posledica sukoba Amerike i Rusije preko Ukraine. Medjutim Centralna banka Kipra, bez obzira što je otela imovinu banke ona  je preko noći sahranila  400 zaposlenih, njihove porodice ali   i sve njene deponente i to samo na osnovu dopisa koje je dobila od američke agencije da neki klijent posluje sa nekom osobom koja se sumnjiči da ima veze sa nekim neidentifikovanim teroristima. Ovaj scenario čeka Srbiju i sve njene gradjane. Svako može preko noći da ostane i bez imovine ibez života ako američka vlada nešto posumnja. I zato nemojte sumnjati

da  Amerikanci neće češljati srpske račune

iako je Šabić jasno opisao koliko je to protivzakonito i nezamislivo ali je postalo zakonito jer su u tački (2.4.2. )Potpisani  sporazumi o saradnji i razmeni podataka između javnog tužilaštva, policije i Uprave za sprečavanje pranja novca sa odgovarajućim inostranim institucijama.

Srbija je prvo donela NACIONALNU STRATEGIJU ZA BORBU PROTIV PRANjA NOVCA I FINANSIRANjA TERORIZMA(Objavljena u “Sl. glasniku RS”, br. 89 od 1. oktobra 2008)  a kasnije je i pojedinačno potpisivala medjunarodne zakone pa i ovaj sa Amerikom koji je obavezuje da daje podatke svojih gradjana.

Ova strategija, potpisana 2008. nema nikakve veze sa FACTA, dugo osporavanim ali ipak usvojenim zakonom po kome Amerika radi praćenja naplate poreza ima pravo da preispituje račune svojih gradjana svuda po svetu i da od tih zemalja traži da se računi u bankama zatvore ili blokiraju. Mi imamo potpisan sporazum koji Srbiju obavezuje da daje podatke za SRPSKE DRŽAVLJANE ili bilo koje državljane za koje se uputi dopis sa izraženom sumnjom u kojoj se pominju reči “pranje novca” i/ili terorizam.

Evo šta su Novosti o ovoj temi naivno pisale:

KO NAS SVE PROVERAVA?!Amerikanci neće češljati srpske račune

Neke banke nezakonito tražile saglasnost klijenata da poreznici iz sad imaju uvid u njihove račune. Podaci o ulozima američkih državljana i firmi dostavljaće se preko Poreske uprave

 

– Bez stavljenog potpisa kojim dozvoljavam poreskim vlastima Amerike uvid u podatke na svom računu, ne bih mogao u banci usred Beograda da dobijem platnu karticu. Iako mi je službenica banke savetovala da potpis ne stavim, takođe mi je objasnila da joj, bez prethodnog potpisivanja, program na kompjuteru ne dozvoljava da nastavi dalje se procedurom primanja mog zahteva za karticu – kaže za „Novosti“ jedan Beograđanin koji je, zbog potrebe podizanja kartice za plaćanja na internetu, ipak potpisao ovakav papir.

Da ovo nije po zakonu, upozorava i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja. On je u ponedeljak zatražio od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

– Na teritoriji Srbije niko ne može da sprovodi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije – ukazuje Šabić. – Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa.

PRITUŽBEU MINISTARSTVU finansija ukazuju da se korisnici finansijskih usluga mogu obratiti Centru za edukaciju i zaštitu korisnika finansijskih usluga pri NBS u slučaju da imaju bilo kakvu pritužbu ili prigovor na rad i poslovanje domaćih banaka.

U jednoj stranoj banci, koja posluje u Srbiji, za „Novosti“, ističu da trenutno samo „prikupljaju informacije o broju računa vlasnika američkog državljanstva“.

– Na to smo obavezni zbog matične banke u inostranstvu – ističu ovi bankari, negirajući da ove informacije, zasada, bilo kome prosleđuju.

Međutim, čak i kada se domaći propisi u poreskoj oblasti usklade sa međunarodnim, i Srbija potpiše sporazum sa SAD, američke vlasti neće imati uvid u račune naših državljana, već samo svojih. A banke će, kako ističu u Ministarstvu finansija, u određenoj proceduri, podatke dostavljati Poreskoj upravi Srbije, a ova ih dalje, slati poreskim vlastima SAD.

– Sporazum, koji bi trebalo da bude potpisan do kraja ove godine, ne odnosi se na građane Srbije i srpska pravna lica i, samim tim, Poreska uprava SAD neće imati bilo kakvo zakonsko pravo da traži podatke od naših građana i preduzeća – potvrđeno je „Novostima“ u Ministarstvu finansija. – Planirano je da ovaj sporazum bude potpisan u narednih par meseci, nakon čega će biti poslat na ratifikaciju u Narodnu skupštinu.

Suština tog sporazuma je izveštavanje o određenim promenama na računima koje državljani SAD i firme registrovane u SAD, uključujući i povezana lica, imaju kod domaćih banaka i drugih finansijskih institucija, a sve u skladu sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama koje tretiraju tu materiju.

NBS: BEZ PREPORUKE

U NARODNOJ banci Srbije ističu da bankama do sada nije data bilo kakvu preporuka, ali da će „kada sporazum bude potpisan, NBS biti uključena u njegovu primenu u skladu sa svojim nadležnostima“.

Reč je o aktivnostima u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATCA propisa.

– Ministarstvo finansija nas je, 2. jula, obavestilo o potpisanoj Potvrdi namere Republike Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa – ističu u NBS.

Advertisements

2 thoughts on “Amerikanci će češljati srpske račune i to po zakonima koje je Srbija potpisala

  1. Reblogged this on and commented:

    Srbija je prvo donela NACIONALNU STRATEGIJU ZA BORBU PROTIV PRANjA NOVCA I FINANSIRANjA TERORIZMA(Objavljena u “Sl. glasniku RS”, br. 89 od 1. oktobra 2008) a kasnije je i pojedinačno potpisivala medjunarodne zakone pa i ovaj sa Amerikom koji je obavezuje da daje podatke svojih gradjana.

    Ova strategija, potpisana 2008. nema nikakve veze sa FACTA, dugo osporavanim ali ipak usvojenim zakonom po kome Amerika radi praćenja naplate poreza ima pravo da preispituje račune svojih gradjana svuda po svetu i da od tih zemalja traži da se računi u bankama zatvore ili blokiraju. Mi imamo potpisan sporazum koji Srbiju obavezuje da daje podatke za SRPSKE DRŽAVLJANE ili bilo koje državljane za koje se uputi dopis sa izraženom sumnjom u kojoj se pominju reči “pranje novca” i/ili terorizam.

  2. Pingback: Amerikanci će češljati srpske račune i to po zakonu koji je Srbija potpisala | BELEŽNICA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: