Najveći ostaju najveći i kada dobijaju i kada gube

Jedna od najjačih po kapitalu kompanija u Srbiji ne posluje na teritoriji Srbije jer su banke bez obrazloženja odbile da im otvore poslovne racune a Narodna banka ni posle 10 meseci nije reagovala na prijavu i zahtev za kontrolu i nadzor nad tim bankama.TS Imperial Clearing House je registrovan u skladu sa zakonima R. Srbije i bavi se finansijskim inženjeringom.  Jedna od delatnosti TS-I je i upravljanje kapitalom za račun klijenata. Zato je potrebno da ima račune kod svih banaka koje su važne njihovim klijentima. To je odgovor na pitanje koje je otvoreno u tekstu koji sledi:

Sto naj privrednih društava u 2013. godini – Pogledajte ko su naveći dobitnici, ko ima najveći kapital i dobit, a ko je poneo titulu gubitaša.

Utorak, 08. 07. 2014.|15:57 | Izvor: eKapija

Najveći ostaju najveći, gubitaši gomilaju dugove, a preduzeće bez ijednog zaposlenog i bez prihoda je na listi pet najvećih kompanija po visini kapitala u Srbiji. Ukratko, ovo je zaključak danas predstavljene liste “Sto naj…privrednih društava”, Agencije za privredne registre.

Kompanija NIS je sa ostvarenom dobiti od 52 milijarde dinara, najprofitabilnije preduzeće u 2013. godini, pokazuju podaci Agenciji za privredne registre. Na listi gubitaša, “Srbijagas” ubedljivo prvi.

Predstavljajući listu 100 najuspešnih kompanija po neto dobiti, Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre je navela i da NIS ostvaruje više od jedne desetine ukupne dobiti cele srpske privrede, uz napomenu da je ta kompanija lane za trećinu smanjila broj zaposlenih. Smanjen broj zaposlenih rezultat je unapređenja procesa rada, ali i činjenice da izvestan broj radnika NIS zapošljava preko specijalizovanih agencija.

Drugoplasirani “Telekom” imao je oko tri i po puta manji dobitak, odnosno 15 milijardi dinara.

– Treću i četvrtu poziciju iz 2012. godine zadržali su “Telenor” i “Tarkett” sa neto dobitkom od osam, odnosno šest milijardi dinara – navela je Stamenković.

Na petoj poziciji po neto dobiti je pirotski “Tigar Tires” sa profitom od šest milijardi dinara.

Gubitaši
Prvi na listi “Sto najvećih privrednih društava po neto gubitku” je “Srbijagas”, preduzeće koje sa sa gubitkom od oko 50 milijardi dinara čini čak desetinu ukupnog neto gubitka koji su iskazala sva privredna društva.

Znatno manji iznos neto gubitka od 15 milijardi dinara beleži “Železara Smederevo”.

Na trećem mestu po gubicima je “Srpska fabrika stakla” Paraćin sa 13,8 milijardi dinara, zatim “Petrohemija” sa 11,8 milijardi dinara.

Na petom mestu po gubicima je “Beohemija” sa 10,8 milijardi dinara gubitaka.

Poslovni prihod

Po poslovnim prihodima, na vrhu liste “Sto najuspešnijih” nalazi se, prema rečima Ružice Stamenković, kompanija NIS sa poslovnim prihodima od 249 milijardi dinara, a zatim sledi kompanija “Fiat” koja je, kako je ona navela, osvarila skok sa 14. mesta.

– “Fiat” je prošle godine po prvi put godinu završio sa neto dobiti, a takođe je i povećao broj zaposlenih sa 1.798 na 3.668, zahvaljujući podsticajima države – navela je Stamenković.

Kumularanje gubitaka

Najveće kumulirane gubitke, kao i prethodnih godina, iskazale su “Železnice Srbije”, a ti oni iznose 146 milijardi dinara i veći su za 5,7% u odnosu na 2012. godinu.

Među pet najvećih kompanija na listi najvećih kumuliranih gubitaka su i “Srbijagas” sa 107 milijardi dinara, “Petrohemija” sa 58 milijardi dinara, EPS i “Vip mobile” sa po 54 milijarde dinara.

Firma bez ijednog zaposlenog ima kapital veći od NIS-a
Preduzeće “TS Imperial Clearing House” iz Beograda u grupi je pet preduzeća sa najvećim kapitalom u Srbiji, a ne nema nijednog zaposlenog, niti ima iskazanih prihoda, izjavila je danas Ružica Stamenković, registrator u Agenciji za privredne registre.

Ona je navela da ne zna čime se bavi ovo preduzeće, koje ima ukupan kapital od oko 184 milijarde dinara, što ga svrstava na četvrto mesto na listi “Sto najvećih privrednih društava po kapitalu”, koju je objavio APR.

Stamenković je dodala da je ova firma registrovana za obavljanje delatnosti finansijskih usluga, a na četvrto mesto ju je doveo samo osnivački kapital.

Stamenković je naglasila da se ovogodišnje liste Agencije za privredne registre o poslovanju preduzeća detaljno izučavaju i u Ministarstvu privrede, ali i u Ministarstvu finansija. Ona je dodala i da su saopštenja poslata i premijeru.

Inače, “Putevi Srbije” raspolažu najvećim ukupnim kapitalom od 346 milijardi dinara, sledi JP “Elektroprivreda Srbije” sa kapitalom od 273 milijarde dinara, a na trećem mestu su “Železnice Srbije” sa kapitalom od 204 milijarde dinara.

Na petom mestu se nalazi kompanija NIS sa kapitalom od 176 milijardi dinara.

Prema podacima dostupnim na sajtu APR-a, direktor kompanije “TS Imperial Clearing House”, koja ima veći kapital od NIS-a, je Slavoljub Stević.

Kompletne rang liste preduzeća pogledajte OVDE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s