Kako se spasiti banaka: Bitcoin?!

Prednosti jedne ovakve valute su:
•    Vaš “coin” ne može biti zamrznut (kao što je slučaj kod PayPal naloga)
•    Vaš “coin” ne može da se prati
•    Vaš “coin” ne može biti oporezovan
•    Transakcioni troškovi su izuzetno mali

The bitcoin logo

The bitcoin logo (Photo credit: Wikipedia)

Remek delo digitalnog novca je najjednostavniji način za tačan opis Bitcoin-a. Iako mlada digitalna valuta uspeo je da ostvari veliku popularnost I zadobije poverenje velikog broja korisnika I u budućnosti njegova popularnost će samo rasti. Setimo se samo kako je email zamenio standardnu poštu u poslovnom svetu? Pa na taj način Bitcoin nastoji da promeni novac I njegove transfere.

This is a diagram of a Wikipedia:Peer-to-Peer ...

This is a diagram of a Wikipedia:Peer-to-Peer computer network, which I created, derived from the Image:Computer n screen.svg which is under the GNU LGPL. (Photo credit: Wikipedia)

Temelj Bitcoin filozofije je u kombinaciji kriptografske sigurnosti digitalnog sveta koju čini veliki broj računara povezanih u jaku I neuništivu peer to peer mrežu I ograničenoj količini raspoloživih resursa kao što je to slučaj sa srebrom I zlatom (maksimalan broj Bitcoin novčića je 21 milion, trenutno u opticaju je oko 8 miliona) čineći tako jaku I stabilnu takozvanu kripto monetu koja se nalazi na internet mreži ali fizički nije prisutna ni u jednoj zemlji na svetu. Satoshi Nakamoto je kreator projekta i prva osoba koja je pisala o bitcoin-u u radu pod nazivom Bitcoin: „A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. Prema nekim navodima, on je istupio a osoba sa imenom Gavin Andresen je postala tehnički vođa projekta.

Bitcoins je kreiran pomoću veoma kompleksnog algoritma. Bitcoin softver na vašem računaru može da napravi bitcoin, ali je potreban odgovarajući izbor grafičke kartice da generisanje ili popularno zvano „rudarenje“ ima finansijsku isplativost (primera radi, vašem laptopu će trebati pet godina da napravi jedan novčić, a odgovarajućoj grafici nekad treba samo par sati rada).

Bitcoin, bitcoin coin, physical bitcoin, bitco...

Bitcoin, bitcoin coin, physical bitcoin, bitcoin photo (Photo credit: antanacoins)

Zašto koristiti baš Bitcoin?

Bitcoin je digitalna verzija novca koja ima tu prednost da se isplate mogu obavljati bez posrednika i bez transakcionih troškova koji su prisutni ako prenos novca radite preko banke ili nekog od popularnih servisa za prenos novca kao što je Western Union koji svoju uslugu skupo naplaćuju.  Transakcije koje radite sa Bitcoin-om su u principu bez naplate jedino pri zameni za dolar, euro ili neku drugu ponuđenu valutu menjačnica uzima neki simboličan procenat koji je i dalje daleko manji nego kod poslovanja sa bankama.

Prednosti jedne ovakve valute su:
•    Vaš “coin” ne može biti zamrznut (kao što je slučaj kod PayPal naloga)
•    Vaš “coin” ne može da se prati
•    Vaš “coin” ne može biti oporezovan
•    Transakcioni troškovi su izuzetno mali

Šta danas možete učiniti s Bitcoin novcem?  Zanimljivo je da postoji dosta mesta (velika većina virtualna) koja ga primaju, što zapravo nije čudo jer je sistem besplatan (dakle, najjeftiniji) i moguće je koristiti ga za anonimna plaćanja bez ostavljanja traga.

Plaćanje računa za sve IT usluge (recimo hosting web sajtova), kupovanje igrica za mobilni telefon, plaćanje raznoraznih usluga (prepis tekstova, prevođenje, usluge web dizajna), čak i prebacivanje većih količina novca u inostranstvo su samo neki od načina na koji možete iskoristiti svoje Bitcoin novčiće ili jednostavno možete da trgujete sa njima na specijalizovanim berzama i na kupoprodajnoj razlici dodatno zaradite.

Bitcoin…kako početi ili svaki početak je težak(ovde nije)?

Za početak da Vas ne bombardujemo suvišnim informacijama krenućemo od suštine jer čim ste ovde kod nas nešto ste čuli ili pročitali na internetu i želite da generišete (rudarite) novčiće(jer je ovo prvi domaći pool…)

Prva stvar koja Vam treba je dobra volja da se uključite u projekat. Dalje Vam treba grafička karta sa ATI odnosno AMD čipom novije generacije idealno seriju 58XX a može i 69XX jer su grafike tipa 5850 ili 6950 pokazale najbolje rezultate za uloženi novac. Nvidia grafike zaboravite u ovu svrhu jednostavno su rezultati smešni.
Dalje potreban Vam je računar koji bilo bi idealno možete da pustite da rudari 24/7 odnosno da ga ne koristite u druge svrhe samo za Bitcoin. Sistemske zahteve ispuniće bilo koja matična sa pci-e slotom, bilo kakvim procesorom i 512mb ram memorije(može i više ali nema potrebe).

Jako bitna stavka ovog računara je napajanje koje treba da obezbedi pouzdan rad bez prekida rudarskoj mašini i poželjno je da to bude firmirano napajanje od 450-500w proizvođača kao što je Chieftec, Cooler Master ili sličan, a ako ste tanki sa finansijama poslužiće za prvu pomoć 2 kineska napajanja niže klase od 450w povezana tako da jedno napaja samo grafičku kartu a drugo ostale komponente

Advertisements

4 thoughts on “Kako se spasiti banaka: Bitcoin?!

  1. Pingback: Kako se spasiti banaka: Bitcoin?! | BELEŽNICA

  2. Pingback: БИТКОИН: Кина и Француска упозоравају на опасност употребе која је у свету већ широка, купује се све – од сендвича до аутомобила – СРБски

  3. Pingback: БИТКОИН: Кина и Француска упозоравају на опасност употребе која је у свету већ широка, купује се све – од сендвича до аутомобила – СРБски

  4. Pingback: БИТКОИН: Кина и Француска упозоравају | Пословно решење

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s