Porez na finansijske transakcije se odlaže do daljnjeg?

PARIS – U Francuskoj se iz dana u dan povećava broj protivnika “Robin Hud” poreza, što preti da poništi ovaj predlog.

porez“Robin Hud” porez na finansijske transakcije naplaćuje 0.1 odsto na sve trgovine akcijama i obveznicama, a 0.001 odsto na sve derivacione trgovine, a sav prihod bi išao u poseban fond za banke u krizi. Na taj način poreski obveznici ne bi bili oštećeni ukoliko glavna banka ode u stečaj.

Jedanaest članica Evropske unije, uključujući Francusku, su potpisale dogovor o porezu koji je trebalo da stupi na snagu sledeće godine. Međutim oštra opozicija finansijske industrije i pravni izazov Velike Britanije će odložiti ovu odluku do daljnjeg, ako uopšte stupi na snagu.
Kristian Nojer, guverner Centralne banke Francuske u intervjuu za “Fajnenšl Tajms”, nazvao je novi porez “propalim”. “Ovo će izazvati destrukciju celog odseka francuske finansijske industrije i pokrenuti masovno zapošljavanje van države, što će oštetiti privredu cele Francuske”, dodao je on.

Francuski predsednik Fransoa Holland je 2012. stupio na vlast pod zakletvom da će ispuniti “fiskalnu pravdu”, što uključuje i povećanje poreza najbogatijim pojedincima i institucijama.

Međutim, Francuzima je već dosta povećanja poreza što pokazuje i broj pristalica sadašnjeg predsednika kojem je rejting znatno opao.

Socijalistička partija Francuske je prošle godine uvela porez na nacionalne transakcije, ali je morala da ga svede samo na akcije najvećih državnih firmi.

“Robin Hud” porez je najdelotvorniji ako se primenjuje na međunarodnoj trgovini jer tako trgovci lako mogu da prebace kapital na bilo koje jeftine razmene robe.

Švedska je 1980-ih godina uvela svoj porez na transakcije, međutim brzo ga je ukinula nakon što su se skoro sve transakcije prebačene iz Stokholma u London i druge finansijske centre. Na taj način su trgovci plaćali manji porez i znatno oštetili ekonomiju države.

Francuska strahuje da bi novi porez na transakcije od 11 članova, mogao rezultirati ukidanjem ili velikim odbijanjem ovog predloga.

Levica se slaže sa odlukom Nemačke koja ostaje pristalica novog poreza, ali je njihova moć u koaliciji manja od vodeće desnice.

Ovo ne znači da su svi okrenuli leđa francuskom “teškom” porezu. Kada je prošle nedelje poznati francuski fudbaler protestovao protiv “super poreza” od 75 odsto na prihode veće od milion evra, anketa je pokazala da javnost ne mari za bogate sportiste.

Dakle, u jednu ruku duh Robin Huda još uvek živi, ali nije ni približno toliko istaknut kao pre.

http://gdeinvestirati.com/makroekonomija/svet/16992-porez-na-finansijske-transakcije-se-odlaze-do-daljnjeg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s