Sberbank Europe u gubitku 265 mil. eura

Sberbank Europe visoke gubitke bilježi u Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, a blagu dobit u Sloveniji, Srbiji, Češkoj i Ukrajini, piše poslovni list WirtschaftsBlatt

Sberbank Europe, bivši  Volksbank International, u prošloj godini zabilježio je gubitak od 264,6 milijuna eura, objavio je austrijski poslovni list WirtschaftsBlatt. U 2011. je ta bankarska grupa, koja posluje u državama srednje i istočne Europe, zabilježila gubitak od 163,7 milijuna eura.Glavni razlog gubitka je rast troškova rezervacija i revalorizacija, koji su u usporedbi s 2011. veći 37 posto i iznose 261 milijun eura.  Najveći su u Slovačkoj, gdje su dosegli gotovo 72 milijuna eura, a visoki si također u Mađarskoj i Hrvatskoj, piše WirtschaftsBlatt. Na poslovanje je negativno utjecao i otpis vrijednosti.

U Mađarskoj je Sberbank zabilježio gubitak od 56,4 milijuna eura, u Slovačkoj 48,4 milijuna, a u Hrvatskoj 27,8 milijuna eura. U Sloveniji je ostvarena neto dobit od 156 tisuća eura, a pozitivan rezultat bilježe i podružnice u Srbiji, Češkoj i Ukrajini.
Krajem prošle godine Sberbank je imao 281 poslovnicu u osam država i oko 4300 zaposlenih.

Rusi su Volksbank International preuzeli u veljači prošle godine. Matična ruska banka dokapitalizirala je preuzetu banku s ukupno 550 milijuna eura.  Zajedno s dokapitalizacijom i isplatom bivšim vlasnicima uložili su u banku gotovo 1,1 milijardu eura. No, prilično su nezadovoljni zatečenim stanjem jer su bivši vlasnici prešutjeli mnoge probleme.

(banka.hr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s